esmaspäev, jaanuar 22, 2007

Head lapsed kasvavad vitsata...

KUKU raadio VOX POPULI´s oli teema probleemsed lapsed ja tänases Postimehes on lugu Kaagvere Erikoolist. Mina elan koolist umbes täpselt 250 meetri kaugusel. 80-nda aastatel kandsin mina hea meelega Kaagvere tüdrukute tehtud ilusaid kampsuneid. Siis ma veel ei elanud siin. Mu ema asendas mitu aastat suviti Kaagvere poes puhkusi. Juba siis oli vahetevahel kuulda õudukaid. Kuid tihti ka head. Kuna tüdrukud tegid käsitööd, siis vist müüsid kampsuneid. Nii saingi nad oma selga :) Ja ma ei häbenenud öelda, kus kampsunid pärit on. Mäletan, millised olid mõned näod, kui kuulsid, et Kaagvere tüdrukute kättetöö...
Imestan alati inimeste julma mõtlemis laste suhtes! Vox populi´ski paar inimest väitsid, et ainus kasvatusviis on julmus. Ma olin nii ehmunud, kui mitte vihane, et hüüdsin kõva häälega endamisi: " Kallikesed, te kasvatage ise julmi inimesi - kas te ise ka sellest aru saate!!!!" Kui laps ei kuula sõna, paneme luku taha, ärme laseme iseseisvalt wc-sse... Appi, tulgem mõistusele!!!
Ja siis räägime, et noorus on hukkas.
Alles hiljaaegu suhtlesin maili teel Kaagvere Erikoolis olnud tüdrukuga, kes nüüd otsis tööd. Sümpaatne neiu oli. Ta ei kirjutanud enam vastu. Loodan, et leidis töö.
Mu mõned abistajad on ülikooliajal olnud Kaagvere koolis praktikal. Helena oli töölgi. Olesja elas poolteist kuud minu juures praktikaajal. Nad rääkisid koolis vähe. Kuid ohkasid aeg - ajalt tingimusi... Keegi pole tööle jäänud.
Probleemseid lapsi oleks vähem, kui täiskasvanud mõistaksid, et lapsed on inimesed. Ka vahel ametnikud, kes lahenevad probleeme peres... Alati pole vaja lapsi "kuhugile kõrvaldada" või kellegi eest peita...
Tõesti, meil on probleem see, et ei oska probleeme ennetada.

3 kommentaari:

Offf ütles ...

Muidgi on lapsed inimesed. Lapsed on v2ikesed inimesed kes on sooritanud v2ikesi _kuritegusid_! Kui nad ei saa karistada natuke ja v2ikeste kuritegude eest, siis varsti saavad neist suured inimesed, kes sooritavad suuri kuritegusid.
Vanal heal ajal tegeles probleemsete tytarlastega klooster, kus lisaks kongis istumisele rakendati ka ihunuhtlust ja muid kehalisi karistusi ja enn2e... kord oli majas.
Kahjuks on Kaagvere erikooli staatus segane. ERI kool. Kasvastus RASKUSTEGA lapsed? Kui tegu on noorte kurjategijatega, siis tuleb neid ka vastavalt kohelda, kui tegu ei ole kurjategijatega, siis ei tohiks neid ka vastu tahtmist kinni pidada.

Tiia ütles ...

KAS kõik suured inimesed sooritavad kuritegusid... Sinu 2 lause väljendab just seda laiendab...

Minagi olen emalt vitsa saanud EKSIMUSTE eest, mitte kuritegude eest!

Minagi olen emnana lapsi karistanud EKSIMUSTE eest, mitte kuritegude eest. Tütar, kes tol ajal 5 a, ütles kord mulle:"Emme, aitäh, et mind nurka panid - ma ei tee enam kunagi nii! Muidugi, seletasin ilusti, mida ta valesti tegi.

Probleem ei ole 1...2 ERIkoolis, vaid väga suurem... laieneb ühiskonnale...

Muidex, Jumal armastab kõiki ja andestab kõikidele, ka suurimale pätile, kui ta ise oskab andestust paluda. Ma ei ole küll Piiblist välja lugenud, et Jumal õigustaks vägivalda.

Kas pole julm karmus inimese oma valik...

ARMASTAGE ÜKSTEIST ROHKEM!

Liana ütles ...

Inimesed kipuvad kahjuks kõigisse suhtuma eelarvamustega-enne mõistetakse hukka, mõista ei suvatse keegi..