kolmapäev, veebruar 20, 2008

Tõsiasi

Jutustasime sõbranna Lyga telefonis. Ta on töötanud eluaeg (minu meelest, ühes ja samas) lasteaias. Tuli jutt tööpuudusest seoses minu isiklikke abistajate leidmisega. Ly tõi oma poolt näide. Lasteaias oli hiljuti üks noor kasvataja töö mitte vastuvõtmise põhjuseks toonud: siin on liiga palju lapsi.
UPS!
Ja see noor neiu soovib lasteaias töötada olla...

Kuidas tööväärtusi taas üles tõsta?
Midagi on maailmas upperpallina viltu. Kohe palju viltu.

6 kommentaari:

piret ütles ...

tegelt ma pole nõus.
või noh, ma ei tea konkreetset lasteaeda ja seal olevat situatsiooni. aga kohati on küsimus selles, et inimestega töötada ja neid inimesi on liiga palju, siis ilmselgelt kvaliteet kannatab, olgu töötaja kui hea tahes. kasvataja, kelle rühmas on liiiiiiga palju lapsi, ei saa mingi valemiga kõikide laste jaoks olla hea kasvataja, sest kõikidele lastele piisavalt tähelepanu jagada on ju võimatu. väikses rühmas saab iga lapsega kuigivõrd individuaalselt tegeleda ja sedasi olla hea kasvataja ja kasvatada sedasi ka lapsi headeks (loodetavasti).
vbla ma naiivne, aga minu arvates on ilmselge - kui peab tegelema liiga suure hulga inimeste (lastega), siis esimesena kannatab kvaliteet. vaidle vastu, kui heaks arvad.

piret ütles ...

või noh, nüüd ma muidugi vaatan, et mu jutt ei lähe tegelt üldse kokku sinu isikliku probleemiga ja postituse põhilise sisuga :)

Tiia ütles ...

EI vaidle vastu, kuid... kasvatajate probleem jääb... ja siin on minu meelest terve rida probleeme lahendamata...

Kvaliteedi osas - oleneb inimesest. Kui palju on palju ning kellele on palju kui palju.

Muideks, käisin pühapäeval just konverentsil, mis hõlmas kaudselt ka seda lasteaedade teemat - räägiti seda poolt, kuidas kasvatajad (ja ka muide emad - isad) teevad karuteene tüdrukute ja poisse soolise võrdõiguslikkuse kasvatuses, millele järgneb elus see, et mees on äpu ja naine see kõige - kõige... Ja siin ei loe, kas kasvatajal on vähe või palju lapsi, vaid see, kuidas kasvataja tüdrukuga ja poisiga tegeleb... Rootsi lektorid Ingrid Stenman ja Maria Stenman rääkisid hästi huvitavalt Rootsi lasteaedade kogemustest. Mind pani mõtlema küll.

Ja lasteaedade kohti napib - keegi ei keela teha minilasteaedu, kuid ka neid meil vist ei jätku...

Kuskil on suur must auk :)

Tiia ütles ...

see pole kasvatajate pihta - oh ei :)

Anonüümne ütles ...

(ja ka muide emad - isad) teevad karuteene tüdrukute ja poisse soolise võrdõiguslikkuse kasvatuses
.......
Siin pole niivõrd emad -isad süüdi,rohkem ikka meie haridussüsteem , see lihtsalt tüdrukute keskne.Enamus õpetajad on naised....ja lasteiakasvatajtena töötab eestis minu teada ainult 2 mees kasvatajat, ülejäänud jällegi naised(pole ka päris kindel...kõlakates kuuldu)
Pirtsakas

Tiia ütles ...

aga nüüd vaidlen küll vastu! hea on ajada kellegi süüks... huvitav, kui sünnib tütar, siis on tüdruk kohe nii hell ja õrn, kui sünnib poiss, on ta kohe mehine, kes ei nutta - sest mehed ei nutta, seda teevad naised...
olen muide isegi selle vea teinud - tahan või mitte. ja siin ei saa küll süüdistada lasteaeda ega ka haridussüsteemi,
vaid ajalooline taust on selliselt meid kasvatanud.
mehi on siiski pisut rohkem lasteaedades. aa tead äkki ema, kes unistaks, et ta poeg on lasteaia kasvataja... mina küll ei tea. ja mina ise pole olnud selline ema...

mõtle veel sellele pisiasjale, kui laps kukub - kumb saab rohkem haiget: tüdruk või poiss? täpselt ühepalju saavad haiget. ainult jällegi joostaks tüdruku juurde "oh vaesekene" ja poisile öeldakse "mees ei nutta"

eks ole pisiasjad... aa kõik need määrava soolise võrdõiguslikkuse või siis ka mitte...