laupäev, aprill 09, 2016

Erivajadus - olla tugevam ja õnnelikum

Käisin Raadil. Teisipäeval saab papa surmast 8 aastat. Uskumatu, kuidas aeg lendab... Kuigi aeg varjutab minu jaoks olnud halva ja  südamevalud,   on  meeles  alatiseks,   kuidas sain  siis hakkama papa hooldamisega -  see  oli üks  suuremaid proovikivi mitmede proovikivide seast mu elus. Suutsin anda endast  parima   :)   Toona olin väsinud ja vihanegi, aga  mõte, et ta on siiski minu papa, aitas mul näiteks praktiliselt  nädal aega olla  magamata ja toimetada   vaid temaga. Samas  kogeda, et saan nendega asjadega suurepäraselt hakkama, mida oldi  nö  keelatud  varemalt puude tõttu mul  teha... 

Sain  mõni aeg   tagasi kutse omastehooldajate aastakonverentsile"Hooldajad ja hooldatavad reformide keerises"  . Mind hämmastas, et Tartus toimub eelkonverents liftita Domus Dorpatensise majas. Kirjutasin, tegin järelpärimise Omastehooldajate Liidule: "Ei soovi midagi halba vihjata, aga mind kurvastab, et seekord toimub Tartu eelkonverents liftita, st piiratud ligipääsetavusega kohas. Miks nii ? Tartus on väga häid ligipääsetavaid kohti. Palun väga, ärge mõelge, et liikumispuudega inimesed ei või ise hooldaja rollis olla - elus juhtub kõike. Ja ka puudega inimesi endid huvitab, kuidas neid ja/või nende hooldajaid/isiklikke abistajaid paremini aidata saaks."
Sain pr Kangrolt minu jaoks uskumatu vastuse:
 "Siin on kaks põhjust.
Meie eelarve selleks konverentsiks on 0 eur, ruumi eest peavad juhatuse liikmed ise maksma ja seepärast olime sunnitud otsima odava hinnaga ruumi. Kui oleksime kehtestanud osavõtutasu, poleks paljud omastehooldajad saanud üldse osaleda.
Teiseks - EHOL on eelkõige omaksehooldajate ühing ja omaksehooldajad 99,9% ei ole liikumispuudega isikud, liikumistakistusega on nende hoolealused kodudes.
Seega tegime ratsionaalse valiku oma võimaluste piires. Puuetega inimeste organisatsioon on eeskätt puuetega inimeste koda, kes kellel on ka riigi poolt küllaldane rahastus ja kes teeb oma üritusi alati ruumides, kuhu pääsevad sisse puudega inimesed."
Seega, puudega inimesed jäävadki teerulli alla... mida poolteist aastat tagasi ei soovitud Toompeal. Mulle tundus juba siis miski imelik hea asja juures, sellepärast ma ei käinudki kohal ega jätnud end teerulli alla...
Mis reformi me siis lõpuks teeme?
Astume samme tagasi omastehooldajate poolt?
Peidame vigased jälle kuhugile  nagu nõuka ajal? Sõidame neist üle,  tehes  näo, kuidas me ikka hoolime...
Kus on siin võrdsus?  '
Muide,   mina olen EHOLi toetajaliige. Veel. Kuid ma ei soovi enam olla. 
Eelmine aasta nägin konverentsipäevadel mitmeid inimesi keppidega ja ratastoolis.
Olen veendunud, et Tartus oleks leidud ligipääsetava kohagi hästi odavalt.
Töövõimereform on mu meelest  läbi kukkumas. Kellelegi on see aga kasulikki....
KURB..
Ellu jäävad tugevamad. Ja siin ei mängi rolli eriti  puudeid või  mitte puudeid. Vaid erivajadus olla  tugevam ja õnnelikum. Mul on just see erivajadus - olla tugevam ja õnnelikum :)
 Veelkord pagana kurb! 

8 kommentaari:

kukupai ütles ...

See, et töövõimereform kolinaga läbi kukub, sai selgeks juba möödunud aasta keskel...Kahju, hea idee solgiti ära, algust tehti juba valest otsast ja väga vaevaliselt on asi edenenud.
Aga me oleme sellest juba õppinud, et teerullile siiski saab vastu seista ja me jätkame samas vaimus. EHOL vastus kahjuks ei kannata kriitikat, oleks vist mõistlik avalikkuse ette tuua see...

tiia ütles ...

Mõtlen sama, et see tuleks avalikustada.

Just - saab teerullile vastu rallita ja seista.

Anonüümne ütles ...

Tiia,olen seekord sinuga ühel nõul ja hammustasin n-ö vastu ka neile:
Ma siis tühistan oma registreerimised. Huvitav,et Tallinnas leidsite olematute ressursside juures ligipääsetavad ruumid.. Info oli küll jah aga see pole kuigi eetiline. Vaesed on korraldanud oma üritused kas või tööstusangaaris kuhu saavad kõik. Näide on Ahaa teadusfestival.. Samas ei tohiks Eesti hooldajate liitu ja koda vastandada. Hooldatavate huvide eest tuleb ka seista. Olen aru saanud,et te pall on ühte väravasse ja näete ainult hooldajate õigusi. See kuidas hooldatavatele mõjub ei huvita teid ja kaasata ka ei taha. Selekteerite hooldajad ja puudega inimesed. Puudega inimesed peaks ise ütlema ka millist hooldust nad tahavad. Koostöö oleks oluline. EPIK on nõrk võrreldes teiega..
Kas Tartu eelkonverents on liftiga või muidu ligipääsetavasse kohta viidud? Plaan on osaleda Tartu omal. Tallinna vist ikka ei jõua rahaliselt. Oleneb kuidas Tartus läheb. No kaudse ävardusena mõtlen vastasel juhul jah selle dokumenteerida ja võimalik,et isegi meediasse viia,et kuidas üks üle Eestiline puuetega inimeste õiguste eest võitlev survegrupp korraldab konverentse ligipääsmatutes ruumides. See ei loe,et kõnnin ja kuidagi sealt üles saan. Ratastool,elektriline tuleks jätta õue vihma kätte. Asi on ka põhimõttes. Pole just ilus aga mis teha sel juhul.. Pole põhimõtetega kooskõlas tegevus.
Kahjuks ei saa ma avaldada tema vastuseid sest sõnumisaladuse rikkumine on kriminaalkuritegu kuid võin öelda,et põhjendus oli sama ja ka Tallinnas tuleb panna relsid mis on ohtlikud. Kindlasti minge meediasse!

Anonüümne ütles ...

Tead Ligipääsetavuse alal on MTÜ Ligipääsetavuse foorum kuhu sa saaks ka pöörduda ja liikmeks hakata Tartu piires ja saaksid juhtida just oma naiste asjadele nagu varjupaigad,psüühikhäireliste asutused,supiköögid,kodutute majad,eksvangide rehakeskused(Andres Vaik on tulemas),MTÜ seadusandluses kohustus koos kattega panna. Mina võitlen ka aga tead küll kui kehv suhtleja. Ma Villu Urbaniga rääkisin,et tahaks ka koolitust kuid tõrjuti,et vahel hood segavad See oli valus. Heldur Otsa puudus on paindlikus: ütleb,et oodake uut maja.5-10a. Kõllamets on natuke pehme strateegiaga. Ma ise olen ka hädas,ei saa noortekeskustesse,lille/Anne NK(mina lisasin kaasvsse eelarves kaarsillale jõudis aga jäi 22.kohale 24 ideest. Iseseisvasse Ellu ei saa, Kiire abiga hamba arstile. olen juhtinud tähelepanu. Tulutu sest kehv maine. Ligipääsetavuse ja sarnaselt mellale võiksid rõdukaudu tõstuki või trepikotta. Vaata www.astangu.ee

Anonüümne ütles ...

Sarnasel Mellale saaksid jalaga elektrilist juhtdida ja tõstuki panna. Astangu nõustab üle Eesti.

Anonüümne ütles ...

Sa saad erimenetlusega igal juhul. Tavatool jääb siiski kui vaja läheb.

tiia ütles ...

:) aitäh, Kristiina!


Minuni pole küll jõudnud teave, et Tartu konverents oleks ligipääsetavamasse kohta üle viidud.


Elektrikat ma ei soovi. Vähemasti praegu .

Ajame aga oma rida edasi :)

Anonüümne ütles ...

Ei viidutki üle ja ka tallinnas tiriti Tiia Sihverit ja kahte Käo kooli liitpuudega noorukid. Poliitikud vedasid. kangro ise kelkis seinal. Mina hammustasin ja heitsin ette et kas sul häbi pole ja ta blokeeris. Silmakirjatseja selline. Rikkus õilsa ja õige lähenemisviisi ära sest teeb asju valikuliselt ja ebasiiralt. Ajakirja vist teeb rohkem mõistlikum pool ehk Anne Lill. Ligipääsetav kodu peaks sul ikka olema. Mõistva ühistuga kõik võimalik. Kas mu ligipääsetavuse murekohtade loetelu said kätte(varjupaigad,vangide rehakeskused,psühhoabi,Iseseisev elu,sõltuvusravi kohad jne. See on suur probleem sest MTÜdel pole rahalist tuge ja nõuet ka invanõudeid rakendada.