esmaspäev, november 19, 2007

VALGUS pimedasse :)

5 minutit tagasi sain teada uue psühhodraama kursuse alguse kuupäevad. Jaanuaris. Jeeee!!! :) Tohutult hea algus 2008 aastaks :)

Seda on parim lugeda, et olen oma assistendiga väga teretulnud. Õpetaja kindlasti mõtleb mu isikliku abistajat. Sedapuhku mind isegi ei häiri teise sõna kasutaminegi isikliku abistaja asemel. :D Assistent kõlab ju hästi! Tegelikult asi ei ole ühes sõnas, vaid hoiakutest. Olen kuulnud, et õpetajal on olnud üks parim õpilane ratastoolis Saksamaal. (Vist mäletan õieti...)
Huvitav, kas tõesti peab olema alati OMA kogemus, et saaksid olla normaalselt sallivad hoiakud - olen sellele viimasel ajal tihti mõelnud.

Käisin laupäeval SDE üritusel ning üks asjaolu pani taas hoiakutest juurdlema. Lühidalt, ühel kohtumisel töötud ja pensionärid ütlesid, et aidsi haiged peaks panema suletud maailma, sest on igas mõttes ohtlikud. Saalis keegi kommenteeris, et noored on hukkas - liiga varakult sexsuhted, milledele järgneb ilmtingimata aids...
SORRY,
istusin ja mul hakkas sees keerama - mõtlesin, et hakkan karjuma. Tõsiselt.
Mul oli piinlik.
Ei, mitte enda pärast.
Vaid inimeste pärast, kes ei suuda laiema silmaringiga maailma näha.
Tuntud poliitikud püüdsid küll vastupidist väita, aga ega neid ei kuulatud.
Järgmine kord lähen saali ette ning küsin otse: kas ratastoolis inimesi peaks ka veel peitma seitsme lukku taha nagu vanal heal nõuka ajal?

Tõesõna, millepoolest üks erivajadustega grupp erineb teistest niivõrd, et tappetakse sõnadega... Samas arutati alkohoolikudest suhteliselt mõistvalt ja arukalt. Siingi on mõtlemisainet rohkem kui küllaga...

4 kommentaari:

kukupai ütles ...

Väga palju on veel teadmatuse taga. Alkohoolikuid ntx on ammust ajast teatud ja tuntud, AIDS on ju suhteliselt uus nähtus. Aga oma kogemus on tõesti parim õpetaja.

Anonüümne ütles ...

kuii iga suksuaalsuhtega kaasneks aids, siis oleks pea terve maialma juba aidsis, keegi võiks neile selgeks teha, mis on aids ja millele ta järgneb, KUI järgneb.
Sorry, aga see teema ja inimeste teadmatus ning samal ajal sõnavõtt häirib mind tugevalt.

Tiia ütles ...

Ei ole ju vaja oma tutvusringi igaühele igast grupist (aidsi haiget, ratastoolis olevat inimest, joodikut, härrasmeest, kodutut, rikkurit jne jne jne), et mõista maailma ja inimkonna tasakaalu, tasakaal tuleb justnimelt üksteise mõistmises.

Oma kogemus on tõesti parim õpetaja, kuid võib - olla negatiivse hoiakuga, oleneb ilmselt konkreetse inimese suhtumisest omaenda hoiakutesse. Siit järeldub see, mida keegi räägib.

Meie saame ohata ja edasi rääkida lootuses, et ehk mõni hakkabki oma hoiakuid muutma...

Sexsuhted on olnud juba maailma alguse ajast ja arvan ka, et noored pole üldse rohkem hukkas kui 50... 500 aastat tagasi, aind tänapäeval on rääkimine probleemidest hoopis laiem... Nüüd on inimese enda otsustada, kas ta kuulab või ei kuula...

Tiia ütles ...

Või nii nagu ütleb mu väga hea sõbranna Jaane, et meid on vaja sellekski, et säiliks normaalne mõistus inimestel... Minu meelest siin on suur iva ja olen temaga täiesti nõus :)