kolmapäev, jaanuar 03, 2007

Tõsiasi taaskord

2 pika tööpäeva selja taga. Olen jõudnud projekti vähendatud eelarvest, mis oli niigi minimaalne, koostada uut maksimaalselt head eelarvet. See on kunst. Teha ei-millegist maksimaalne hea asi :)

Alustasin üht maali. Üks maal pooleli. Tähendab, nüüd 2 pooleli olevat maali. Püüan midagi ikka luua õppides.

Ja täna sain taaskord tõsiasja, et meie ühiskonnas ei taheta arusaada päriselt, kes on isikllik abistaja. Ühelt poolt on ju rõõmustav kuulda, et mind nähakse hakkajana, kes saab ilusti isikliku abistajata hakkama. Teisalt, on äärmiselt kurb tõdeda, et pidulikkule üritusele ei sobivat minu isiklik abistaja, sest ta olevat võõras. See pisi kurb tõsiasi on küll 7 aasta jooksul, mil olen isikliku abistaja teenust kasutanud, esmakordselt. Ma ei saa väita, et arvamus ei tulnud teadmatusest. Võib - olla tõesti arvas ütleja, et on sõprusteenus vaid, et saan käia ja olla. Olen üsna palju käinud üritustel. Tavaliselt on 1 + 1 = 1 arvestatatud, ka vastuvõttudel. Mitte ükski abistaja pole veinipokaalistki ilma jäänud. See on nagu isikliku abistajale lisa bonus töö eest :) Harva olen pidanud kahe eest maksma ja vajadusel olen hea meelega maksnud. Tänagi küsisin, kas pean abistaja eest ka maksma. Vastus oli rohkem üllatav.
Lõpuks lahenes positiivselt. Püüdsin selgitada asju. Ma ei tea küll, kui palju see aitas.
Olen kuulnud, et mujal arvestadakse enam - vähem kõik isikliku abistaja kulud, mis kaasnevad kliendi käimistega, teenuse töörahasse. Inimene ei pea iseenda iseseisvusele ja majandussõltumatusele peale maksma.
Meil veel pean iseseisvusele ja töötamistahtele peale maksma. Isiklik abistaja oleks justkui luks asjakene, mis on igaühe oma valik, kas kasutada või mitte. Kaua veel?
Kuidagi nokk lahti, saba kinni...
Kuulasin vana - aastal sotsiaalministri Aabi vestlust Kuku raadios. Mulle jäi kõrva kajama, et puudega inimesed võiks olla aktiivsemad, kuigi sõnum oli pettetud hästi sõnade vahele. Mulle lausa meeldis ta jutt. Tihti ma nii rahul asjameestega ei ole.
Kuid nüüd on küsimus selles, kuidas olla aktiivne erivajadustega inimene, kui... Heakene küll, negatiivsed ja mõistmatuid hoiakud jätkub iga ajal. Positiivsemaid hoiakuid on üha ja enam. Kuid täna lihtsalt tuli kuidagi ootamatusena...

Kommentaare ei ole: