neljapäev, jaanuar 04, 2007

Mõni sõna veel isikliku abistaja teenuse kohta (järg eilsele)

Võib - olla jäi eile mulje, et olen solvunud, kuna pean oma taskust isikliku abistajale peale maksmisest. EI, mittesugusi mitte. Olen lihtsalt pisut nördinud, et Eestis ei mõisteta kohati ikka veel, kui vajalik on isiklik abistaja aktiivsele ja energilisele erivajadustega inimesele. Mul on vedanud hirmsasti. Rohkem on olnud poolehoidu, kui negatiivset tõrjumist.

Ma ei ole tahtnud ega tahagi, et isikliku abistaja teenus peaks olema heategevus. Mitte seda. Kuid me peaks liikuma edasi. Arendama teenust. Reguleerima. Et isikliku abistaja ametist saaks pika peale popp amet ka meil.
Eile ei rabanud mind raha maksmine vajadus, vaid suhtumine , et isiklik abistaja on võõras külaline, kes ei ole oodatud üritusele. Ja mina mõtlesin veel, et olen leidnud toreda koostööpartneri, kes mõistab ja püüab olla tolerantne. Siiski tõden, et mõnikord on harjutud mõtlema nö tavamõtteviisiga (ei leidnud paremat sõna!), sinna on vägagi raske mõelda pisut uuendust juurde.
Kirjutan ja juurdlen endamisi, mis nüüd ütlevad GNLD inimesed... See pisi seik ongi GNLD üritusega seotud. Saan aru väga hästi, et üritus on mõeldud Believe tiimiliikmedele, kuid kahjuks või õnneks kuulun minagi sinna. Ma ei saa ju isikliku abistajat kohe liita oma tiimi. Isiklikul abistajal on õigus endal otsustada, mis tööd tema tahab teha. Lõppude lõpuks kõik ei saa olla üheaegselt olla nii gnld-lased kui isiklikud abistajad. See on tõde. Kuid samas ma ei suuda oma äri luua, kui ma ei saa abistajaga üritustest osavõtta.
Ma just mõtlesin, et proovin see aasta maksimaalselt pühendada end ka GNLD´le. Nüüd... Ma ei peaks laskma vahejuhtumist häirida. See oli tõesti ehk teadmatuse apsakas. Sest ega ma igaühele ei suuda rääkida, kuidas mu elu toimib.
Isikliku abistaja abi vajaksin tegelikult vähemasti kaks korda rohkem, kui momendil võimalik. Olen seda pidevalt toonitatud. Samas ei ütle ma, et ei maksaks abistajale omast taskust, KUI raha vaid oleks. Sest ma elan täna ja praegu, mitte tulevikkus x aja pärast.
Minu jaoks on tekkinud olukord ja aeg, kus ma ei sooviks enam nii väga sõpru aitamisel paluda. Nad aitavad alati, kui mahti on. Nad mõtlevad minuga kaasa. Muretsevad, kas saan ikka minna või mitte. See aga pole päris õige.
Jah oli aeg, kui elasin lähedaste ja sõprade najal. Mõtlesin, et seesugune eluviis ongi ainuvõimalik ja normaalne. Nüüd ajab mind enastki naerma.
Loomulikult saaksin üritusel hakkama. Kuid peaksin millegist loobuma. Millega vaid piirduma. Midagi kannatama. Kas sel on mõtet? Ei ole ju. Ma ei läheks keset üritust ütlema naeratavale inimesele ütlema: "Vabandage, aidake mind wc-s!"
Sorry!!
Ta võib väga tore inimene olla, kuid ta ehk kohkuks ära. Muidugi kõik ei kohkuks ka.
Nohjah olen kasutanud taktikat näiteks oma sünnal, et igaüks aitab mind ühe korra - sõpradega see toimib.
Võõrastega vaevalt hästi toimiks.
Mitte seda, et GNLD inimesed oleksid päris võõrad. Ei. Tunnen end nende seas ülihästi.

Ühesõnaga, isiklik abistaja on mulle (ja paljudele veel) kõige olulisem abi, kellest ma ei saa enam üle ja ümber. Teenuse kasutamine ei määra, kuhu kuulun või ei kuulu.

Alati meenub Rootsi abielupaar, kes käis paar aastat tagasi Tartus. Naine on ratastoolis ja tegija Rootsis. Tal oli kaasas mees - abistaja. Paari ning naise ja isikliku abistaja koostööd oli mul väga meeldiv vaatada. See sujus niivõrd sujuvalt, et mulle tundus juba, et proua liigub abikaasa kõrval ise. Mees - abistaja oli pidevalt paar meetrit kaugemal, kui tema abi polnud vaja. Siis hetkega oli abis, kui naise pilk tal peatus. Oma mees oli abikaasana ta kõrval.

Meil on veel palju, mida mõelda!

Ja veel.
Loodan, et uutel isiklikke abistajate kanditaaditel ei tekki nüüd masendus nagu oleks see töö väga vastik uksetagune töö. Ei, nii see küll pole! Aeg - ajalt saate pidudel tantsidagi. Nagu viimati Diana SDE jõulupeol. Diana oli see, kes soovis minuga tantsima minna. Mina veel kahtlesin, kas lähen...

Loodan veel, et GNLD kohta ei öelda jumal teab mida nüüd. Selline apsakas isikliku abistaja olemasoluga võib juhtuda iga tööandjal. See kirjutis on selgituseks. Või moraaliks.

GNLD rahvas on HEA. Tooted on VÄGA HEAD.

Kommentaare ei ole: