neljapäev, detsember 25, 2014

Oli...

... 36 aastat tagasi ka 25. detsember. Ainult täiesti tavaline tööpäev. Näärideni oli mõni päev aega. Ma just täna mõtlesin, et  nääridel polnudki konkreetset kuupäeva... Jõuludest ei olnud õrna aimugi, kuigi kodus algasid näärid ikka 24. vist...
Aga tol  päeval lebasin Maarjamõisa haiglavoodis. Pea paksult sidemetes. Hommikul oli tehtud pea opp, et mind kõndima panna. Kui toibusin, haaras mind šokk - mu juuksed olid maha aetud. Mul oli paanika, et juuksed ei kasva iial tagasi... Mõtlesin juustele, mitte jalgadele... Ma ei öelnud sellest sõnagi kellelegi...
Öökapil säras väike, aga päris  kuusepuu.  

Millegipärast tuleb see iga aasta meelde...

Enne opi lugesin läbi "Kevade". See ka on hästi meeles. Üldse lugesin nädala jooksul vist kolm paksu raamatut... Mis teised olid - tõesti ei meenu... 

Pärast haiglat ei vaadanud poolaastat peegli. Arvan, et sedagi ei pandud tegelikult tähele. Tähelepanu punkt oli mu kõndimine ja jalad.
Minule oli aga teinegi šokk. Ma ei suutnud enam pastakatki varba vahel hoida. Ja see  oli mu jaoks suur katastroof. Mitte kõndimisega olin harjunud ja see, et pärast opi muutus ka kõndimine kuidagi kehvemaks -  noo see polnud minu jaoks nii traagiline, ma ei mõelnud sellele. Aga see, et jalgades ei olnud enam  jõudu toimetada, see oli küll tõeline traagika.
Olin siis üksteist.
Praktiliselt õppisin teistkorda jalaga kirjutama. Toimetama. Ja ka joonistama. Sest teadsin, et oma käte abiga ei jõua elus kaugele...

Kindlasti oli peaopi kogemus mulle vaja.... Ma ei ole veel välja mõelda, milleks...

4 kommentaari:

Tiia Tiik ütles ...

Selline tähelepanek, et kui mina arvutan ja saan 9aastat, sest 45 - 36 ei ole 11. Sul sel juhul hea mälu. Vanasti opereeriti paljusid lapsi, sest lootus sureb viimasena. Kaasajal pigem lepitakse, treenitakse, maseeritakse ja tehakse erinevaid teraapiad. Vanemad loodavad, et arstid suudavad lapsed liikuma panna.

tiia ütles ...

Mina arvan, et saan varsti 48 ;) Ma olen pisut vanem...
Ma pigem blogisin selleks, et ei olnud lisa selgitusi :) Ma tean ju seda... Muide, professor Kaasiku kabinetti läksin pea omal jalal ja siis kuulsin esimest arvamust: lõikus aitab...
vanemad loodavad, kuid tihti unustatakse väike tõsiasi, et ka lapsel on omad tunded enne ja pärast. Muide, mina ootasin põnevusega seda oppi - soovisin opilaudagi näha...

Tiia Tiik ütles ...

Sa näed hea välja ja su nägu kõlab tuttavalt. Arvutasin oma vanuse järgi. Vabandused...

tiia ütles ...

Ma tänan! Ei ole hullu - mõne arvates olen kogunisti 30...