reede, september 04, 2020

Homme, 5. september taas rahvusvaheline suu ja jalaga maalijate päev

  Iga aasta 5. septembril tähistame VDMFK https://vdmfk.com/en/ asutaja Erich Stegmanni elutööd rahvusvahelise suu ja jalaga maalijate päevaga.     

Professor ja kunstnik Erich Stegmann, kes  nooruses jäi erivajadustega haiguse tõttu, otsustas koos teiste ilma käteta maalivate kunstnikega luua ühingu, mille abil paremini tutvustada oma kunsti. Esimene Suu ja Jalaga Maalivate Kunstnike Ühing alustas tegevust 1957. aastal tollasel Lääne-Saksamaal. 

Nüüdseks on ühinguid üle maailma, Eestis 2006 aastast https://www.sjkkirjastus.ee/esileht/

Mina olen VDMFKas niisiis 1. septembrist 2007. 

See on üks parimatest asjadest, mis on minuga elus juhtunud on.

Mina olen tänulik ja õnnelik, et Erich Stegmann tuli väga - väga vahvale mõtele luua midagi ülilahedat, raamideta maailma kunstnikele, kel töötavad suud ja jalad.
See on ei ole absoluutselt mingi mängumaa, nagu mulle mitmeid kordi öeldud on. Meie ja minugi kunst on päris. Päris loovtöö. Kui teed, oled pildis, kui ei tee, ei ole pildis. Reeglid ja vastutused on päris. Töötamistahe ja oskus peab endal olema. Tähtis on, et kasutad töö tegemiseks oma suud ja jalgu. Minu meelest, on vaja ka südant ja hinge, et luua midagi paberile või lõuendile. Käsi EI tohi kasutada.

Mina olen õppinud oma jalgu väärtustama.
Ma olen samm - sammult hakkama uskuma, et olengi kunstnik. Mitte mäkerdaja. Vähemalt mitte kehv mäkerdaja. Pigem väga hea mäkerdaja. Nii hea mäkerdaja, keda võib nimetada kunstniku lapsukeseks juba.

Ma olen saanud julgust juurde.

Hiljuti torgati jälle mind, kas maalimine/kunsti tegemine on ikka töö... Veel erivajadustega inimesele... Nojah, eks igaüks ise otsustab olla või mitte olla küsimuse üle. Mina tean ja usun, et kunstnikud ülemaailma, et kunsti tegemine/maalimine/joonistamine on töö. Ka näituste korraldamine. Ja nii edasi.

Mina olen otsustanud olla ja töötada värvidega, seni, kuni suudan. Seni, kuni VDMFK peab mind nende hulka vääriliseks kuuluma. Poolteist aasta pärast peaks taas leping pikenema - ausalt mul juba nüüd väike pabin sees, kas olen uue lepingu jaoks piisavalt head tööd teinud.
Loodan seda siiralt.
Kunstitöö meeldib mulle.
Loov olen.
Usun, et kui ei oleks üldse pabinat, siis ei oleks ka asi õige... Siis peaks küll 380 kraadise pöörde tegema kuhugi poole - kuid kuhu...

Püüan homme teha otseülekannetki facebookis kella 15 paiku, et rääkida natuke jälle enda kunstniku tööst ja elust ning võib - olla näite pooleoleva maali maalimist.
Kuid mul pole veel aimugi, kuidas see otseülekanne saab olema...

Palun, jätke küsimusi, mida soovite teada minu värvilisest maailmast mulle juba täna!

Kommentaare ei ole: