teisipäev, oktoober 12, 2021

Kui mõelda loometalgutele...

 ...  olnud Heaolu ümarlaud Väimelas eelmisel sügisel, siis vaatasin tänagi Leevi rahvamaja sellise pilguga , kas on ligipääs ka elektriratastoolis inimestele. See on juba veres mul. Leevi on küll Põlvamaa, mitte Võrumaa, kuid vahet ju pole. Ligipääs on ligipääs. Ükskõik kus või mis maa on, siiski võiks olla hea ligipääs igasse kohta.

Päris ideaalset hoonet mina ei ole veel kohanud kuskil Eestis, kus oleks ideaalne hea ligipääs kõikidele.

Leevi rahvamaja on peaaegu väga hea. Elektriratastoolis saaks kenasti sisse ja liikuda alumisel korrusel. Ja ongi kõik. 
Inva-wc´d pole. Mina sain wc´s ilusti isikliku abistaja Kaiga hakkama jättes ratastooli wc´st välja. 
On küll trepironija. Kindlasti see on  ainulaadme renoveeritud rahvamajas ja kindlasti väga vajalik. Eriti vanematele inimestele. 
 Minu meelest väga vähesed erivajadustega inimesed  saavad sellise trepironijaga trepist üles - alla, ammugi mitte elektriratastoolides inimesed. 
Minagi esma pilgul loobusin trepironija peale istumast. See ei näinud ohutu.  Ma võin tunduda hulljulge, kuid ma siiski ei torma iial jääkülma vette. Lõpuks võtsin hoogu ja proovisin ära. Kõhe oli. Ausalt. Juba sellepärast, et käsitoed polnud külgedel. Mul on küll istudes väga hea tasakaal, aga selle ronija toolil tundsin ebakindlat. Aga üles - alla sain ja ellu ma jäin!

Miks ei saaks ehitada või renoveerida hooneid nii, et kõikidel hea oleks...
Miks arvatakse ikka ja jälle, et seda ja toda pole vaja, et meil ju poleks tulijaid - olijad - minejaid ning ega ise ei vajaks.

Leevi rahvamaja tõesti kena ja hea ligipääsuga. Mulle polnud takistust. Sain ratastoolis trepist käia. Kuigi trepp libe ja veidi keerdus...

Ma kirjutan laiemalt. Ikka vaatab mõni valus koht kuskil silma... Kuigi loometalgud möödas ja võidujoovastuski kipub ununema, kuid valusad lüngad ja kitsaskohad,. mittearusaamised jäävad maailma alles ja neid tuleb näha. Neist tuleb vahel taas kirjutada. Meelde tuletamiseks, et füüsilist maailmagi võiks - saaks - peaks paremaks veel rohkem tegema...

Melliste uues raamatukogus on inva-wc, pole trepironijat... Vähemasti polnud aasta alguses, kui käisin seal. 
Nokk lahti , saba kinni, saba lahti , nokk kinni - igavesti selline trall...

Kommentaare ei ole: