kolmapäev, august 22, 2007

Ja nii ongi

Mõtteteri Isa Reinult:

Kõik inimesed võib siin maailmas jagada kahte gruppi: need, kes jagavad kõik inimesed maailmas kahte gruppi ja need, kes seda ei tee. See kõlab naljana, kuid tegelikult on asi naljast kaugel -kuni leidub inimesi, kes jagavad inimkonna "meieks"ehk omadeks ja headeks, ning "nendeks" ehk võõrasteks ja pahadeks - nii kaua kui leidub inimesi, kes kõiki inimesi sellel põhimõttel kaheks jagavad, pole jumalariik maa peal võimalik.
Muidugi on igaühel oma perekond, oma kodumaa ja rahvus, võib - olla oma jalgpallimeeskond, kellele kaasaelatakse - kuid see pole peamine. Jumala ees on peamine, et kõik inimesed on meie õed ja vennad. Niipeaksimegi aegajalt endalt küsima, milliste inimestehulka kuulume meie, kas nende hulka, kes kõik inimesed maailmas kahte gruppi jagavad, või nende hulka, kes seda ei tee.

Kui keegi sööb kahvliga herneid,siis on kaks võimalust, kas pöörata kahvel ümber jakasutada seda nagu lusikat, või siis üritada sellega herned taldrikult ükshaaval üles nokkida. Võib olla kindel, et mõlemale variandile on poolehoidjaid, ja päris paljud inimesed maailmas peavad kahvlit üldse mõttetuseks. Samamoodi leiame vahel teiste inimeste käitumises midagi, mis meie käitumisest erineb ja tundub seetõttu imelik, lausa veider või koguni ebaviisakas. Vahel aitab see, kui küsime teiselt inimeselt endalt, miks ta nii käitub - heatahtlik uuudishimulikuga ja mitte etteheitvalt. Võibolla saame sellest siis kohe midagi õppida, ilma pinget tekitamata, ilma konfliktide ja vaenuta.

Kommentaare ei ole: