teisipäev, juuni 28, 2011

:):(

Plaanin pikemalt aega oma kodukat uuendada, aegki on oma töö juba teinud... Avastasin et mu kodukat on vaadatud 250772 korda 2004 aastast - täitsa äge ju! Huvitav, kui mitu inimest on selle numbri taga :) Mina ise näiteks käisin täna 4...5 korda. Soovin üht fotot juurde ripputada abistajate albumi, mitte ei õnnestu...

Tänases Päevalehes isiklikust abistajast. Kurb. Õige.

Siiski mina isiklikult ei kujuta enam ette, et peaksin oma elu jagama kahe - hooldaja, kes toimetab kodus ja isikliku abistaja - vahel. Usun, et inimene on kodus - tööl - puhkehetkel sama ISESEISEV. Lõhet siin ei saa teha, inimene on üks tervik. Kui meenutada Soome Kalletki, siis ta kirjutas oma raamatus sama asja, ja nt mäletan, et aiaski rohis isikliku abistaja abiga. Mina olen küll väga kurb, kui me ajaksime seda joont edasi, et hooldaja kodus ja isiklik abistaja koduukse taga - sry, kuid see ei lähe mitte.
Iseseisvust ei saa kaheks teha. Ei puudeta ega puudega inimesel on või ei ole iseseisvus.
Olen väga nõus, et isiklik abistaja on elementaarne, Auli Lõokesega. Sest inimese iseseisvus on elementaarne. Huvitav, kellegil ei tule küsimust, kui puudeta noor soovib kasvada iseseisvaks, kas see on ikka õige, aga kui puudega noor soovib sama ... siis on see mõeldamatu. Jah, siis näeb puudega noor vähemasti kaks korda higi ja vaeva, et seletada kõikidele (kaasa arvatud pereliikmetele), et ta soovib ja saab ollagi, küll füüsiliselt pisut teisiti, ja see on igati normaalne.
Minu enda kogemus. Ja ma pean ikka veel kuulma vahel, aga sa olid paha laps - läksid paljudega tüli.
Aastaid oli minu sees süütunne.
Enam mitte.
Sest olen mõistnud, et minu teos polnud halba tahet. Olin noor. Tahtsin oma elu kogeda.
22...24 aastat polnud IAT -st aimugi. Ausalt, mõtlesin juba siis millegist taolisest teenusest... Siiski julgesin alustada oma elu...

Läksin teemast eemale...

Ühesõnaga, IAT peab arenema kättesaadavaks neile, kes soovivad olla ISE kogu elu. Kodus - tööl - puhkehetkel. Armastada. Vihastada.
Olen ammu öelnud, et IA tööst võiks loengki olla koolides.
Isiklikult mulle meeldib oma ia-d otsida ja välja õpetada/koolitada.

Praegune IAT ei rahulda kättesaadavus mindki. Kuigi Mäksa vald annab raha hästi.
Aga töötasu on ikkagi nukralt väike. Minu abistajad teevad küll suurt ja väga head tööd. Võib küll mõelda, et mis töös ära ei ole, kuid...

PS. Nüüd Soomes käies, jäi näiteks jälle meile Erikaga silma, et isiklik abistaja abistas suitsetamiselgi. Mina olin seda näinud, Erika mitte. Ta oli tõsiselt vaimustanud ja üllatanud.
Nii et IA tööülesanded on väga erinevad. Vastavalt kliendi vajadustele ja elamisviisi soovidele.

Kommentaare ei ole: