pühapäev, märts 16, 2008

Ikka HEAMAKS ;) :)

Hea, kui keegi ei ole ka lootust kaotanud nagu minagi, et inimesed ja elugi muutuvad heamaks :) Aitäh, Leelo!
Arvan, pigem usun, kui paremaks muutumise lootus kaoks, siis saaks elu otsa. See lootus ja usk aitavad mustad argipäevad võida. Oleme ausad, päevast päeva on miljon üks pisimuret, milledele pöörame minimaalselt tähelepanu. Loomulikud osad argipäevas. Püüdke mõelda, kui mitu ohed on rõõmust või murest :)
Ükski inimene ei saa olla üdini halb. Usun, et aastatega inimene muutub. Teisiti ei saagi olla! Võib - olla olen sinisilmne, aga usun, et muutub positiivsemaks. Vahel harva halvemaks - ja siingi peab peituma mingi põhjus, miks inimene muutub kurjaks või jääb lausa elule jalgu. Kõik on kõigega seoses.
Olen näinud/kogenud palju karmust.
Võiksin olla seepärast isegi kibestunud olla. Kättemaksu huviline. Vägagi vihane.
Ma ei suuda seda.
Minu jaoks on negatiivne olla raskem, kui looda, et kõige kurjem tegu on olnud millegiks hea või tasub kunagi kuhjaga rõõmu tagasi. Pahategijad saavad arvatavasti kord oma vigadest aru ning muutuvad heamaks. Sest usun sedagi, et paha olla on neile endale väga raske. Piisab sellest, kui inimene enda hinges muutub - headus särabki kaugele.

Papa küsis hommikul minult, kui juua kummeliteed. Ta pilk karjus appi mind. Taas püüdsin öelda, et arsti on vaja - teed on head, kuid need on hiljaks jäänud. Nii kui arsti sõna kuulis oli lukkus. Kaks a - tähega sõna panevad inimese lukku: alkohol ja arst.
Ma ei mõtle vaid, usun raudselt, et papa on juba haigusi ja võib - olla juba vähkigi täis, et ta ise tunnetab, et enam ei aita miski.
Hommikul aitas papa mind riidesse panna. Ei jaksanud. Mitu nädalat olen proovinud mitte teda appi paluda. Sel pole tulemust. Täna sai talle iseendale vist selgeks, et ta on jõuetu. Muidu karjus, kui sõin ise, kas ma ei või aidata (tõsiselt karjus aastaid) - aga nüüd ütleb: saa söömisega ise hakkama.
Ta ei jaksa lihtsalt lusikat/kahvlit hoida. Mida ta suudab veel hoida on õlupudel...
Praegu keedab piimasuppi. Hingeldab. Küsib pisiasjugi minult.
Täna on siis adekvaatsem. Kauaks?
Keegi ei ole täna papal külas käinud. Esimest korda kurtis mulle: "Täna ei tulegi keegi mind vaatama. Ei tea miks..."
Oh, papa!!!
Kuna ajasin mobiiliga homset mosaiiki kokku, siis küsis, millal ma koju tagasi tulen. Papa lihtsalt ei taha minuta olla - see on minule ammu selge. Ehk kardab sedagi, et koju tulles teda enam ei ole...

Homme on siis mul pisi op. Jalapunni.
Õnneks sain inimesi, kes mind homme järjest abistavad. Kella värgina toimub homme päev taas. Igalühel on töö. Sõbrannad ei ole isiklikud abistajad. Küll on HEA, et nad tulevad vastu ja mõistavad mind. Ise püüan sõbrannade koormus jaotada. Nii olengi kaks kuud praktiliselt toime tulnud.

Usun kindlameelselt, et varsti pean leidma head isiklikud abistajad.

Küll elu muutub heamaks :)
Oma normaalse rööpa tagasi...

5 kommentaari:

Anonüümne ütles ...

aitäh sellise mõtlemapaneva blogisissekande eest, armas Tiia! mulle oli seda väga vaja.

usume, mida tunneme, aga tunded on heitlikud.. kuidas veenda ennast ja teisi, et muutume paremuse poole, kui vanad meeleolud tulevad tagasi?

ja ma ei räägi siinkohal vaid Su papast. endast ka.

Sinu blogimislubaduse ja sissekande vahele jäi mu elus üks tähtis moment. mulle väga kallis inimene tuli ja ütles, et pole midagi. arusaamatusi tuleb ikka suhtes ette.

ei teadnud terve eilse ja tänase, kas seda suhet enam ongi. sest ei tea, kuidas Teda armastada. Tema jällegi, et oluline on, kas armastan..

eks headusega on samamoodi. ta tuleb esile, kui teda on. vahel on ta ent peidus, kas pole. kummelitee võib selle välja tuua küll..

Maarja ütles ...

Kas Sa muidex ei arva, et HEAM kõlab hulga paremini, kui PAREM:) ?

Tiia ütles ...

Leelo, kas võin jälle pikalt blogida :) väga head küsimused sul. jätame papa kõrvale, kuid isegi vanade meeleoludega hädas...

Maarja, mõtlesin just eile, kui lugesin Leelo kommi, et HEAM on hea sõna :)

Anonüümne ütles ...

armas Tiia,

väga tore oleks, kui Sa blogiksid. oled tundliku mõtlemise ja selge ütlemisega daam, mulle meeldib Su kirjalikke mõtteid lugeda.

muideks, panin oma MSNi just uue tsitaadi Mignon McLaughlinilt, vabas tõlkes:
"Valida saame neid, kes meile meeldivad; nende valiku suhtes, keda me armastame, pole meil sõnaõigust." ("Neurootiku märkmik", 1960)

kõlab karmilt, aga usun, et ta mõte oli alljärgnev: armastust ei valita, see tuleb ise.

ka hea olemine on samaväärne: ta on meis peidus, aga teatud inimesed ja olukorrad on suutelised selle 'välja päästma'. või 'lukku panema'.. teinekord meilegi üllatusena..

Tiia ütles ...

blogin tänase õhtuks ... :)