esmaspäev, märts 24, 2008

Leidsin oma nimegi heas loos :)

Rapla maakonnaleht Nädaline kirjutab 15.03.2008 Meelis Luksist:
Teisipäeval näitas kunstnik Meelis Luks noortekeskuses Rapla tugikeskuse noortele, kuidas varvastega maalida. Selgelt jäi kõlama mõte: kui kuidagi ei saa, siis kuidagi ikka saab.
Tugikeskuse noortele meeldis Meelise külaskäik väga ja nüüd plaanitakse juba talle külla minna. Kogu ettevõtmisestõhkus positiivsust ja rõõmu millegi uue proovimisest. Meelis oli õpetajaks ja eeskujuks.
Tugikeskuse töötajate Piia Abeli ja Hely Kuusi eesmärk on toetada erivajadustega inimesi igapäevastes toimetamistes. Koos käiakse kunstiringis, kus joonistada aitab Krista Urvet, lauldakse Aivar Araku juhendamisel, ujutakse Valtu ujulas, õpitakse rehkendamist,lugemist, kirjutamist ja mängitakse kahe koolitüdruku abiga käsikelli. Väga meeldib noortele korvpallitrennis käia.
Et argielu tegemised ei ununeks, siis püütakse suuremal või vähemal määral ka oma ametlikud asjad ise ajada. Nädalas korra on keegi köögitoimkonnas. Toimkond algab poest sisseostude tegemisega ja lõpeb degusteerimisega ja toidu valmistamiskäigu kirjeldamisega.Teostada saab ka oma ideid.
Tandem Piia ja Hely kutsuvad võimalikult palju erinevaid inimesi erinevatelt elualadelt oma tegemisi tutvustama ja näitama. Hiljuti käisflamenkotantsija. Tantsida proovisid kõik ja kulinadki riputati kõhu ümber. Seekord kutsuti külla maailmas tunnustatud kunstnik MeelisLuks, kes näitas, kuidas käib varvastega maalimine.
Meelisel võtab pildi valmimine aega umbkaudu nädalapäevad. Mõni ka kauem. Autoportreed maalis kaks aastat. Vahenditest on takasutanud akvarelli, temperat, pastelle ja õlivärve. Põhiliselt on pidama jäänud viimaste juurde.
Alates 1993. aasta septembrist on Meelis ülemaailmse suu ja jalaga maalivate kunstnike assotsiatsiooni stipendiaat. Assotsiatsioonloodi 1956. aastal toetamaks kunstnikke, kes pole võimelised kasutama oma käsi kunstitegemisel ja kes kasutavad selleks suud või jalgu.
Organisatsiooni peakorter paikneb Liechtensteinis ning annab välja postkaarte ja kalendreid kunstnike töödega. Stipendium on mõeldud õppimiseks, vahendite ostmiseks, näituste korraldamiseks ja elamiseks. Selle üheks tingimuseks on aga kõikide oma tööde saatmine assotsiatsiooni peakorterisse Liechtensteini. Kuna Eestis assotsiatsioonil oma ühingut pole, siis kuulub Meelis Soome ühingu alla. Eelmise aastaseptembris võeti ühingusse vastu ka Tiia Järvpõld, kellele oli eeskujuks just Meelis Luks.

Kommentaare ei ole: