pühapäev, mai 18, 2014

Natuke täienduseks piletite teemal

Siin on vahepeal saadud info:
http://elron.ee/piletid/piletite-hinnad/soodustused/

Selle põhjal oli ikkagi minul õigus, st et pean isiklikule abistajale pileti ostma. Aga ühelt poolt olen eluaeg aru saanud, et on kohustus osta saatjale pilet, ükskõik, kes ta ka oleks - abistaja, sõbranna või kes iganes, kuid ma pole kunagi aru saanud, mis vahe on liikumispuudega ja nägemispuudega inimeste ja nende saatjate vahel ? Kas keegi suudaks selle vahe ükskord mulle (ja mitte ainult mulle) selgeks teha... Oleks päris hea selgus. On olnud juhtumeid, kus bussijuhid ongi mulle nägemispuudega inimese pileti andnud, sest mõni bussijuht saab aru, et puue on puue. Samas, andke andeks, aga ma ei soovi endale veel ühte puuet lisaks. Ja on ka ette tulnud et olen saanud alla 16-aastase lapse pileti. Olen muidugi väga tänulik sellise komplimendi eest, ja mulle on palju kordi öeldud, et näen noor välja - aga andeks veelkord, see pole nagu see koht. Ja bussijaama kassaski on olnud samasuguseid juhuseid, nagu eile rongis - st et kassiir on oma aruga leidnud, et minu saatjale ei ole piletit vajagi. Vägisi ju ei hakka kellelegi raha andma - kuigi samas, tasuta sõit pole minu jaoks kunagi olnud eesmärk iseendas, mille nimel nahast välja pugeda. Lihtsalt segadust võiks selle asja ümber küll vähem olla.

Kui mul oleks isiklik sõiduvahend, siis ei müüks mulle ju keegi tasuta ega ka mitte soodushinnaga kütust...  Ja linnatransport pole ju ka tegelikult päris tasuta.

Ja ikkagi - mis vahe on nägemis-ja liikumispuudega, või lõppudelõpuks millise tahes puudega inimestel ? Me kõik soovime elada ja liikuda.

Kommentaare ei ole: