pühapäev, mai 18, 2014

Tallinna ja Saue seiklused

Eile, laupäeval, oli väga ilus nauditav kevadpäev, nii Tallinnas kui Sauel. Õnneks sain Helena abiga ilusti kohale, olla ja tulla. Psühhodraamatöö läks sujuvalt, selle üle on ainult hea meel. Sain natuke ka tšillida pealinnas Raekoja platsil, kuna jõudsime Tallinna ajavaruga. Kindlasti näete peatselt Helena tehtud pilte nii Tallinnast, Sauelt kui rongist.

Ilmselgelt on Elroni rongide piletimüügisüsteemis suur segadus. Luban, et kirjutan neile ka. Eile sain neli korda rongiga sõita, ja kolmes neist öeldi kohe ilusti ja heaga ära, et saatjale pole piletit vaja. Tallinnast Sauele minnes oli aga klienditeenindaja, kes tahtis abistajale väga konkreetselt piletit müüa, ja müüski, kuna mina tean ka, et bussis peab tõesti abistajal pilet olema, aga rongis on see poole hinnaga. Selles rongis tuli viimasel hetkel veel kontroll peale, vaatas piletit ja leidis, et kõik on OK. Sauelt Tallinna tagasi tulle püüdis venelannast klienditeenindaja meile MIDAGI eesti keeles öelda, aga piletit ei andnud, ainsad kaks nö eestikeelset sõna, millest kolmekesi aru saime, olid "sügava puusaga" ! Siis tahtis ta meile veel midagi vene keeles seletada, aga tüdines vist ise ka ära ja läks minema. Tegelikult oli see klienditeenindaja omamoodi armsa olemisega ja tõesti tahtis meile midagi ära seletada, aga riigikeele oskusest tuli paraku väga puudu. Ja Tallinn-Tartu rongis tekkis jälle segadus - meie tahtsime nagu pileti osta, aga siis tuli kaks klienditeenindajat, üks noorem ja teine vanem, ja nad seletasid ilusti ära, et kui on ainult üks saatja, siis pole talle vaja piletit osta. Kusjuures, selles rongis tuli jälle kontroll peale, oli hästi sümpaatne noormees, ja ütles, et teiega on korras. Pange nüüd tähele, isegi 2 kontrolli leidsid kahes erinevas situatsioonis, et kõik on OK - nii siis, kui pilet oli, kui siis, kui ei olnud. Saa siis aru... Tagantjärgi arvasime, et ehk tahtis vene tädi oma "sügava puusa" jutuga ka sedasama öelda, mida meile Tartu rongis eesti keeles seletati, et üks abistaja saab ilma piletita sõita.

Eile hommikul Tartu raudteejaamas saime veel ühe üllatuse osalisteks. Rong väljus teiselt teelt, nii et pidime minema läbi tunneli. Kuna aega oli hästi vähe, siis otsustasime Helenaga minna treppidest, mitte õuest ringiga, nagu üks raudteelasetädi soovitas. All tunnes avastasime aga Ameerika - poole trepi peal on poole trepini lift-tõstuk, mida me küll proovinud, kuna ei osanud seda nii kähku tööle panna. Aga mõelge nüüd ise - lift-tõstuk poolest trepist poole trepini. Milleks teda küll sellisel kujul vaja on... Kui mul mõnikord rohkem aega on, siis proovin huvi pärast ära, kas ta üldse töötab. Kui me ei oleks trepist minna, siis ei teaks me siiamaani, et seal selline absurdne lifti moodi asjapuu olemas on.

7 kommentaari:

kukupai ütles ...

Ehee, kolmel korral tegite siis tünga Elronile :) Nende kodulehel on selgelt kirjas http://elron.ee/piletid/piletite-hinnad/soodustused/
et saatjal on 30% soodustus, tasuta saab sõita ainult sügava või raske nägemispuudega isiku saatja. Järgmine kord kui rongiga sõidad, pane tumedad prillid ette, siis on tõesti OK :D

Tiia Tiik ütles ...

Kui Arkoga Jõgevale rongiga käisime, siis oli saatja pilet -30 protsenti pileti hinnast. Varem oli -50 protsenti ja Arko viskas nalja, et uues rongis on abistamiseks vähem. On ka.

tiia ütles ...

Jah, aga kui nad ise ei taha raha vastu võtta, no siis andke andeks :) Ja mustad prillid jäid seekord peeglilaua sahtlisse - kuigi päike oli täitsa hele ja valus. Aga abistamist on tõesti uutes rongides vähem vaja - kuigi mind on vist ikkagi vaja rohkem abistada, kui Arkot. Ja nt Tartu rongis istusin seekord ka istme peal, nii et Helena pidi mind ikkagi tõstma - kuigi oleksin võinud ka ratastooli jääda.

tiia ütles ...

Jäin mõtlema, et lisaks muule on neil seal ka matemaatikaga raskusi - vaatasin huvi pärast, kui palju maksab Tallinn-Saue täispilet - 1.60. Meie käest võeti ühe pileti eest 1.10, arvutage nüüd ise. Loodan, et ma pole veel täiesti ära keeranud :P

Tiia Tiik ütles ...

kuni Tallinna linnapiirini on tasuta sõit nii sulle kui sinu saatjale. Edasi saad soodustuste kohta lugeda siit:
http://www.tallinn.ee/pilet/

Tiia Tiik ütles ...

tasuta sõit. Ühiskaarti ei pea omama:

eelkooliealised lapsed
alla 3 a lapse saatja
puudega laps ja tema saatja
sügava puudega 16-aastased ja vanemad isikud
sügava või raske nägemispuudega isik ja tema saatja
vanemliku hoolitsuseta jäetud lapsed
hoolekandeasutuses viibival lapsed
Tšernobõli aatomielektrijaama avarii tagajärgede
likvideerimisest osavõtnu
represseeritu ja temaga võrdsustatud isik
65-aastane ja vanem isik, kelle rahavastikujärgne elukoht on Eesti Vabariik

Anonüümne ütles ...

vanemliku hoolitsuseta jäetud lapsed
hoolekandeasutuses viibival lapsed
'''
Lugesin Tiia Tiigi ülesmärgitut. Hee,kuidas neil vahet tehakse seal transpordis?