teisipäev, jaanuar 19, 2016

Päev või paar minu tavalisest elust - ehk video tegemine

Olen seda mõtet juba mitu aastat mõelnud, ja püüdnud ka mõne inimesega kontakteeruda, kuid siiamaani tulemusteta. Mõttes on nimelt video tegemine ühest-kahest päevast minu elus. Nüüd hästi lühidalt sellest, mida ma soovin näidata.

Esiteks – mitte mingil juhul ei soovi ma keskenduda oma puude demonstreerimisele, st soovin näidata oma toimetulekut, mitte oma puuet, ja juhtida tähelepanu, et igaüks meist on isemoodi eriline. Arvan, et paljud mu sõbrad ja tuttavad saavad juba aru, mida ma sellega mõtlen, kuid paljud neist pole mu igapäevaseid tegemisi tegelikult oma silmaga näinud.

Teiseks – juhtida ehk ka rohkem tähelepanu Eesti sotsiaalsüsteemile ja üldse Eesti elule, sh lihtsalt suhtumisele teistmoodi inimestesse, mis mõnes mõttes on hästi positiivne. Tavaliselt ju seda positiivsust ei taheta märgata. Palju lihtsam on märgata negatiivset. Sotsiaalsüsteem võiks rohkem sügavuti minna just isikliku abistaja teenuse teemaga, ja näidata, kui vajalik, asjalik ja põnev see meil seni suhteliselt lapsepapudes amet on. Mina ise olen isikliku abistaja abi kasutanud 16,5 aastat, ja ei kujuta enam oma elu teistmoodi ette. Tänu sellele elangi täisväärtusliku parimates aastates naise elu Karlssoni moodi.

Kolmandaks – ka puuetega naine võib olla kõige tavalisem ja kõige erilisem, edukam ja õnnelikum naine, kõigele vaatamata.

Video (või lühifilm) võiks olla 20-30 minutit pikk, ja näidata minu päeva ärkamisest kuni magamaminekuni. Sinna vahele võiks mahtuda igasuguseid toimetusi nii üksinda kui koos abistajaga duši all käimisest kuni näituse avamiseni, või psühhodraamakoolitusel osalemise või grupijuhtimiseni, aga ka poes või juuksuril käimist või miks mitte ka kohtamist (kasvõi väikese lavastusena). Omalt poolt luban olla hästi avatud ja kompleksivaba, ja kindlasti soovin ise rääkida, kuigi mul on häälduspuue, aga usun, et oleks võimalik varustada video subtiitritega.

Praegu on asi idee tasandil, muuhulgas rahaliste vahendite puudumise tõttu, aga kui mõni filmimees/naine on nõus selle töö ette võtma, siis loodetavasti leiame ühisel jõul ka raha. Või on ehk keegi nõus koolitöö raames sellist tööd tegema ? Kasu on mõlemapoolne.



Kommentaare ei ole: